“Drago mi je da objavim da je od prošle noći Liliana Segre je počasni građanin opštine San Venanzo”. To je poruku da je gradonačelnik San Venanzo Marsilio Marinelli objavio važnu odluku koju je gradsko vijeće jednoglasno, “priznanje – kaže prvi građanin – to počasti cijela zajednica”.

Nikad ne ponovi strahote Shoah je rekao posebno sretna zbog ove odluke prvi građanin koji želi da se zahvalim svima na vijećnika bilo politički izbor koji jednoglasno su odlucili da posalju snažnu poruku da stanovništva. “Senatore Segre je stvarno joj je napravio život svjedoka i posvetio dio je to da prenese iznad svi mladi ljudi apsolutno vrijedno borbe i kontrast protiv svih oblika antisemitizma, rasizam, i netolerancija. Da se nikada neće ponoviti užasa Holokaust,” rekao Marinelli o senatoru da smo zapamti, on je živio na svoju kožu, i malo više od deteta: deportaciju, koncentracioni logor smrti njegove porodice je ubijen u plinskim komorama i neizbrisiv tetovažu na koži i u dušu na događaje koji se nikada ne bi izazvao provjeriti.

Lilijana Segre u Umbriji pred San Venanzom čak i Orvieto načinila je taj korak rekavši ‘ne na mržnju i rasizam’. Ali i općine Narni, Spoleto i Bevagna su senatoru odali počast do kraja života. Diskusije su još uvijek u toku za dvije pokrajinske prijestolnice Terni i Perugia, gdje je meč još uvijek otvoren.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *