Šezdeset logistike operatera, aktivni 24 sata na dan; tim što se kreće, kroz četiri lokomotive, između 500 i 600 hiljada tona godišnje materijala poslao i samo kao dolazna. Ovo su brojevi specijalnog čeličnog Ternija koji je na železnici dobio unapred opkladu sa italijanskim golom. Do danas, 60% od proizvoda AST, u Ternana čeličane u vlasništvu Thyssenkrupp, suđeno za italijanski Arvedi grupa putuje vozovima umjesto na gumu, tako sadrže troškove transporta i zagađuje emisija u okolinu. U nedavnom periodu, on je također dostigao vrhove od 70-75%.

Emanuele Sinibaldi pružamo podatke da Umbria24 je i logistika menadžer mill, Emanuele Sinibaldi: “U zadnjih par godina, i posebno u toku upravljanje Burelli – ističe – lice fabrika je umnogome promijenile, prvu, na proizvodnju strani jer koristiti staro gvožđe ulaz u peći, i onda recikliranog materijal, je udvostrucio od 40 do 80 do 85%, a onda na ispred pošiljke gotovi proizvodi, je sve manje o guma, sve više i više pruga”. Kombinacija ta dva nova strategija, efikasna, na jednu stranu, i ekološki zanemariva na drugoj, imao očigledno uticaj na logistike: “Uprkos poteškoća da sektor je iskusnih u posljednji period, kao što je nedostatak znači i operatera, naša organizacija ima dozvoljeno nas, naprotiv, ne da imaš problem, i u stvari bilo veoma efikasno.”U vrijeme Covid-19 pandemiju čak i AST je organizovao rekord putovanje, za 4 cilindra za motanje mills iz vlastite proizvodnje, od Terni različitim destinacija širom svijeta. U decembru 2020, Forge divizija počela je proizvoditi proizvode od 180 do 230 tona. Jedinstveni komadi, prijevoz koji doseže vrlo velike troškove.

Acciai speciali Terni intuicija eksperimentisao sa nova rješenja za Ast rođen upravo tokom prvog zaključavanje, kada zatvaranje granica i sistematski poteškoće u pronalaženju kamiona tokom prvi talas dovela je do značajnih problema u teretni transport. Za ovo Ast je odlučio da se povećati i u Italiju i u inostranstvu, željeznički i intermodal transport, koji je način da se pobrine za robu koja je kombinacija dva ili više način prevoza, s ciljem smanjenje putovanja puta: “s obzirom na prošlost,” objašnjava Sinibaldi -kada isporuka za željeznicu bili su rezervirane za mušterije sa naređenjima od velike količine, s vlakovima, danas sa koncept taksi voz nam može poslužiti i najmanja od pravljenje najbolje tablice logistička dostupan (Milan, Mannheimu, Dortmundu i aachen)”.

Tk-AST Poseban Čelika Terni radi sa tri željezničke kompanije: Mercitalia Ogradu, Dp Teret i Takva je: “Bravara AST – garancija Sinibaldi-omogućeno ne samo za putovanje unutrašnje tragove ali također do željezničke izmenljive od Terni. Licence koje su potrebne aktuelnim propisima prilagođene su evropskim standardima”. Na horizontu, iako Thyssenkrupp je hteo da proda sajt da Arvedi, ima nekoliko ulaganja :” među sledeći ciljevi je modernizacije lokomotivu flota i pogledamo sa kamatom na te pokreće vodonik otkad smo su producenti i adaptacija infrastrukture da bi vezu sa stanicom u Terni više i više tecnost. Diskusije u tom smislu već su u toku”.

Infrastrukture pitanje pitanja na infrastrukture da idemo van nadležnosti AST, ove javne: “Civitavecchia za razmena dobara i dalje naš luke reference stoga završetak željezničke putu iz Orte će sigurno biti korisne. Blisko se tiče nas. Ali još važnije, možda, posmatrano, biti aktiviranje tanjir logistike Maratta, jer, za razliku od mjesta aleje Brin povezan na stanicu, Biljku i završava Centar su izolovani i onda imaju kratak udaljenost do službe, bez obavezno moraš da ideš kroz grad sa odličan saobraćaj kroz grad, to će sigurno biti vrlo dobro za sve nas, skok. Naš cilj je 100% od strane ograde, ambiciozna, možda utopijski ali želimo do tako nivou robe kola i tako to transport na gumene je osnovno”. Put između AST-a i San Carla i dalje je koristan. Sinibaldi potvrđuje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *