U slučaju noći od kuge, postupci su započete u vrijeme objavljivanje disk u Martu, koja je bila zatvorena u aprilu, ali sad je ponovno otvorena.
Nepoštovanje osnivača moderne Turske i poruga turski zastavu su optuženi za Nobelove Nagrade autor u Čuvar je član Orhan Pamuk negiraju optužbe napravio protiv njega.

1900 – ih, Njegov posljednji roman je bio smješten na izmišljenom Otomanskom otoku tijekom bubonske kuge. Autor je bio prvi optuženog od advokata u proljeće poticanje mržnje i neprijateljstvo zato u posao Mustafa Kemal uvrede i podsmeh Turske zastavu. U Istanbulu sud onda je odlučio da je zbog nedostatka dokaza, to ne bi uzeti akciju naprijed, ali odvjetnik podnijeti slučaj, Tarcan Sitük pozvao odluku, pa istraga je sada ponovno otvorena.

Nije prvo takvo suđenje.
Slični postupci već su pokrenuti protiv pamuka nakon što je on u intervjuu spomenuo ubistva Kurda i Armenaca 1915.godine. Te optužbe su zatim povučene 2006, godine kad je autor dobio Nobelovu nagradu. SAD je optužen za kršenje zakona 5816, a radi se o zaštiti sjećanja na Ataturka.

Ako Turčin počini zločin Atatürk, mogao bi dobiti tri godine zatvora.
“U nocima od kuge na kojoj sam radio za pet godina, nema nepoštovanja za herojski osnivači država iz pepela carstvo ili Atatürk. Baš suprotno, napisao sam roman s poštovanjem i divljenjem za te liberalne i herojske lidere,” pisac poriče tu optužbu.

Mnogo ljudi je na njegovoj strani.
Orhana Pamuka podržavaju i organizacije širom svijeta za slobodu govora.

“Orhan Pamuk je nacionalno blago Turske, književna vrijednost čije riječi odzvanjaju širom svijeta, i koje bi se kao takve trebale slaviti, ponovno je usmjeren svojim pisanjem. Turski vlasti su više puta se prijavila kriminalac klevetu zakone u tišini one koji se usudi progovoriti protiv ništa, i ovaj slučaj je izuzetak,” rekao Burhan Sonmeza, predsjednik OLOVKU International.

“Neosnovane optužbe su jednom odbacene od strane suda. Ponovno otvaranje istragu, bez obzira na nedostatak dokaza i originalni odluku suda ukazuje na general represije pisaca u Turskoj, a pokazuje da pravni sistem se čini da je to moguće ograničenje slobodnog izražavanja i kreativnost u raznovrsni i autoritarni način,” rekao je Karin Deutsch Karlekar, direktor OLOVKU Amerika je slobodu govora programe.

Turska ućutkala mnoge pisce
Samo prošle godine je u Turskoj uhapšeno najmanje 25 pisaca: to je treći po veličini broj na svijetu.

stvaraju atmosferu straha i ugnjetavanja. Takve mjere, koje praktično zabranjuju knjige, predstavljaju kršenje demokratske strukture.

“Činjenica,” je dodao Daniel Gorman, direktor engleski OLOVKU, ” da istragu pokrenuta je ističe značajne ograničenje slobodu izražavanja da pisci su sada se suočava u Turskoj. Pozivamo turski vlasti da baci postupci protiv Orhan Pamuk i dalje kampanju protiv toku pokušava turskog vlada tišina pisaca.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *