U odnosu na službi Umbria24 na izrazili zabrinutost od farmera od Graha po planu Orvieto sa novi dizajn coplanar će nestati u dobar dio njihove zemlje, dobiti i objavimo u potpunu poruku od komesar javnih radova Grada Orvieto, Piergiorgio Lace.

Slovo “općinske uprave Orvieto tu je najveći spremnosti i posvećenosti, čak i u ovim sati, u potrazi za rješenje koje će garantovati konačno si stigao na izgradnju puta infrastrukture presudno za održivost našoj teritoriji, i u isto vrijeme, zaštititi mali poljoprivrednici i proizvodnje od Graha, prema Planu, to je uvjerilo Čipke -. Međutim-navodi vijećniče-prefiksima od koje je legitimna zabrinutost farmera ustajte, za kako je izazvana i predstavio, rizika stvaranju samo zabuna. Projekat drugi dio coplanar nije promijenilo, kao žele da verujemo u jednostavan način dovodi ko zna šta politička odgovornost za ovo Vijeće, jer, u stvarnosti, dok odobrenje u junu zadnji, proučavanje tehnički i ekonomske izvodljivo drugi dio posla tu je bilo samo još prognoza za urbanizam u generalni Plan, imao teoriju da na osnovu izvodljivo studija provodi Anas u septembru 2001. U ovoj hipotezi, i naglašavam hipoteze, očekivano je koplanaritet nove infrastrukture putem autoputa. U narednim godinama, dizajnu coplanar je premešten iz nivoa centralna i lokalnih, Muhamed ima re-povjerljivi rad kao više od nacionalnog značaja, i dizajn tehnički i ekonomske izvodljivo odobrio u junu, i onda uzimajući u obzir trenutni pravila, koja je potrebna im je da bi se osiguralo tampon zona od 60 metara sa spoljnim granicama od autoputa. Ovo nije zato uključuju promene projekta, koji nije bio tamo, ali je varirala u Prg da će slijediti svoj normalno proces, na koji komentara može biti dostavljen i na koji gradsko veće će da ekspres”.

Sastanak sa tehničari “u narednim danima-objašnjava savetnik -zajedno sa Gradonačelnikom Tardani, mi cemo imati sastanak sa tehničara za Anas i Società Autostrade da potvrdi mogućnost da se oporavlja projekat prijedlog je imao teoriju po Anas sebe, pored od zakona, tako da moći da zadrži neprijatnosti bojao od farmera. Naravno, kao nesreća od prošlih nekoliko dana koji je izazvao zatvaranje Luk Put, čak i očito, izgradnja coplanar je i dalje je jedino rješenje za rješavanje problema u saobraćaju na padinama cliff, besplatno je nastanjeno centara od gužva i da industrijskoj zoni grada više privlačan. Tokom godina, različitih uzastopnih uprava, drugačije politički boju, bilo je počinio da je ovo posao, a sada i ovo hunte je uspio otčepio sredstva i pripremite projekata nameravamo da nastavite brzo. U svjetlu, smatramo to je definitivno iz mesta koje ima i bivšeg direktora jahanje zabrinutosti farmera čiji ‘vid’ je dobro ste demonstrirali do impalpable i neuspješnog iskustvo vodi grad”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *